ΧΕΙΡΩΝ

ΧΕΙΡΩΝ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Γαληνός o δάσκαλος της Ayurveda?



Ο Ιπποκράτης είναι σήμερα γνωστός ως πατέρας της ιατρικής, αλλά και ένας άλλος γιατρός, ο Γαληνός  έγραψε εκτεταμένα για τις τέσσερις ‘‘διαθέσεις’’: αίμα, φλέγμα, μαύρη χολή και κίτρινη χολή. Και ταξινόμησε τα βότανα σύμφωνα με τις ουσιώδεις τους ιδιότητες ως : θερμά ή ψυχρά, ξηρά ή υγρά. Οι θεωρίες αυτές επεκτάθηκαν αργότερα στους Άραβες ιατρούς του 7ου αιώνα, όπως ο Αβισέννα και σήμερα οι θεωρίες του Γαληνού επικρατούν ακόμα στην ιατρική Γιουνάνι(Unani, λέξη των ισλαμικών λαών που σημαίνει ‘‘ελληνικός’’), που εξασκείται στον
ισλαμικό κόσμο και στην Ινδία εξασκείται με τον τίτλο Ayurveda.

 Kαι ο Ιπποκράτης φυσικά  είχε ταξινομήσει σε σε κατηγορίες όλες τις τροφές και τα βότανα ανάλογα με τη θεμελιώδη τους ιδιότητα - θερμό ή ψυχρό, ξηρό ή υγρό – και θεωρούσε ότι η καλή υγεία διατηρείται όταν οι ιδιότητες αυτές είναι σε ισορροπία, καθώς και με την φυσική άσκηση και τον άφθονο καθαρό αέρα.


Ο όρος Αγιουρβέδα προέρχεται από δυο ινδικές λέξεις: ayur ή ζωή και veda ή γνώση. Η ιατρική της Αγιουρβέδα περιγράφεται έτσι ως ‘‘γνώση του πώς να ζεις’’, δίνοντας έμφαση στο ότι καλή υγεία είναι προσωπική ευθύνη του κάθε ανθρώπου. Στην ιατρική της Αγιουρβέδα η ασθένεια θεωρείται έλλειψη ισορροπίας, τα βότανα και ο έλεγχος της δίαιτας χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν την ισορροπία.Η Θιβετανική ιατρική έχει πολλά κοινά με την Αγιουρβέδα, αλλά είναι απείρως πολυπλοκότερη, έχοντας 15 υποδιαιρέσεις για τις διαθέσεις και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην επίδραση των περασμένων ζώων –κάρμα (karma) – στην υγεία της τωρινής ζωής.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου