Η λουτροθεραπεία είναι η θεραπευτική αγωγή που στηρίζεται στη χρήση βοτάνων ή αιθέριων ελαίων στο λουτρό. Αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα.Ο Ιπποκράτης από την Κω (460-375 π.Χ.) θεωρείται ο θεμελιωτής της Ιατρικής επιστήμης και πατέρας της Υδροθεραπείας, ο οποίος ασχολήθηκε πολύ με τα διάφορα ιαματικά νερά και χρησιμοποιούσε μεθόδους όπως οι «καταιωνισμοί», δηλαδή δυνατά ντους, με φυσικά μεταλλικά και βοτανικά νερά, καθώς και βοτανικά ημίλουτρα για την θεραπεία των πασχόντων. Δυστυχώς στην εποχή μας αυτή η παράδοση έχει χαθεί, όπως και ολόκληρη η τεράστια και πολύ πλούσια παράδοση της Ιατρικής που ασκούνταν στην Αρχαία Ελλάδα, με αποτέλεσμα ιατρικές μέθοδοι των προγόνων μας να ασκούνται πλέον στην Ασία έως και το Θιβέτ, λόγω της εκστρατείας του μεγάλου Αλεξάνδρου και να είναι ξεχασμένες στην χώρα που γεννήθηκαν. Tα βοτανικά λουτρά προσφέρουν στον οργανισμό συμπληρωματική θεραπεία από τα εκατομμύρια πόρων του δέρματος, μέσω της διπλής διαπερατότητας τής κυτταρικής μεμβράνης και μέσω των μεγαλύτερων πόρων του δέρματος. Επιπλέον, τα συστατικά είναι διαθέσιμα σε αυτούσια μορφή, χωρίς την επεξεργασία που υπόκεινται μέσω του πεπτικού συστήματος και η εισρόφηση από τον οργανισμό είναι άμεση. Ένα λουτρό μας ευεργετεί με τους παρακάτω τρόπους:
Με το μηχανικό ερέθισμα
Με το θερμικό ερέθισμα
Με την επίδραση των φυσικοχημικών συστατικών
Αυτά τα ερεθίσματα θα χρησιμοποιούμε λοιπόν κι εμείς για την θεραπεία μας, κάνοντας ένα βοτανόλουτρο στην μπανιέρα τού σπιτιού μας χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και χρησιμοποιούμε βότανα τα οποία είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα. Ιδανικός χρόνος για τα βοτανόλουτρα είναι περίπου 20', αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Προσέχουμε την θερμοκρασία του νερού να μην είναι πολύ υψηλή, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπόταση, ακόμα και συγκοπική κρίση, λόγω της αναπτυσσόμενης περιφερικής αγγειοδιαστολής. Επίσης προσέχουμε για 1 ώρα μετά το βοτανόλουτρο να βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, καλά ντυμένοι, γιατί γίνεται μεγάλη διάνοιξη των πόρων του δέρματος για την απορρόφηση των ουσιών.
Mία μέθοδος συντονισμού μας με την μητέρα φύση, με τις συχνότητες που έχουμε χάσει εγκλωβισμένοι μέσα στους τόνους οικοδομικών υλικών που ζούμε καθημερινά. Είναι ένα χέρι βοηθείας που χρωστάμε στον οργανισμό μας για να μπορέσει να διατηρήσει την φυσική του κατάσταση ύπαρξης, που είναι η υγεία και η ευεξία.
Στην Κρήτη διασώζεται μέχρι σήμερα με όλες της λεπτομέρειες το θαυματουργό Σαρανταβοτανο ,ένα μίγμα από βότανα της Κρήτης που το θεωρούσαν πολύ αποτελεσματικό στην υγειά .Η συνταγή διασώθηκε λόγω της ποιητικής της μορφής που βοηθούσε στην αποστήθιση της : “Σαν την υγειά σου έχασες και θες να την κερδίσεις ,μόνο με βότανα τση γης θα την ξαναποκτησεις.Φυλλα κιτροπορτοκαλιας κι άρωμα από λεμόνι ,ανερατζια ,μανταρινιά ,ξαρωστικο κυδώνι ..Μαζωξε απ τσοι ποταμούς ,τα ακονιζας τα χνάρια βάτο και τσάι του βουνού και τα αμπιστιας κλωνάρια .Μαζωξε ερωντα πολύ απ τα βουνα τση Κρήτης (ερωντας =δικταμος )και σφάκα την πικραδερη ,δάφνες μυρτιές να βρίσκεις ,θύμο ,κισσό κι αγκαραθια και αγκαθαστιβιδα ,τη μυρωδιά βασιλικού ,φασκομηλιά και θρυμπα .Μέντα και δεντρολίβανο ,απου μοσκομυρίζει ,το λένε και αρισμαρι που την υγειά χαρίζει . Πάρε τα γιασεμοφυλλα ,τη ροδαρα με τα άνθη ,γαρεφαλοβιολες πολλές και γερεφαλου άνθη .(γαρεφαλοβιολες =κατηφές )Απήγανο και βαρσαμο ,τση γης το χαμομήλι τη μυριστεί αμπερορυζα ,που δένουν στο μαντήλι (αμπερορυζα =Μπαρμπαρουσα ).Πάρε το κοκκινοχορτο ,βαλε και κουτσουναδα ,που κανουν κοκκινολαδο στου ήλιου την πυραδα.Φυλλα συκιάς κι αμυγδαλιάς και φύλλα ματζουρανας ,φλισκούνι που μοσκοβολά σαν κόρφος κάθε μάνας .Το μαϊντανό το σέλινο και την αντοναιδα , τα αγουδουρα τα αγλακιχτου ,τον κλάδο και τα φύλλα.Σαράντα ειν όλα .Βράσε τα και γέμισε μια σκάφη ,και διώξε απ το κορμάκι σου τσοι πόνους και τα πάθη .Τα σαράντα αυτά βότανα τα έβραζαν μέσα σε ένα πήλινο δοχείο - το τσουκάλι - το δοχείο αυτό ήταν αχρησιμοποίητο και αφού έβραζαν λοιπόν τα σαράντα βότανα στο αφόριο, έριχναν το ζουμί σε μία μεγάλη σκάφη...στη σκάφη αυτή με το ζουμί των βοτάνων έμπαινε το άτομο που χρειαζόταν θεραπεία... έμενε μέσα σχεδόν μισή ώρα...η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν εννέα φορές...και η συνταγή αυτή λεγόταν:
η συνταγή της λουτροθεραπείας...
Για τα μείγματα λουτροθεραπειών που ετοίμασα, δημιούργησα φακελάκια από γάζα και η κάθε μία περιέχει μέσα ποσότητα βοτάνων αρκετή για ένα βοτανόλουτρο. Σε κάποια μείγματα έχουν προστεθεί άλατα και σε κάποια άλλα, σπόροι της μάνας γης ανάλογα με την περίπτωση.
Προσφέρεται σε πακέτο 5 τεμ.
Μείγματα
1.Άρτεμις >αντισηπτικό,χαλαρωτικό (κατάλληλο και για αποστήματα, κολπικές πλύσεις,δοθιήνες, πλύσεις προσώπου,ιδανικό και για το μωρό σας!)Περιέχει :
- Καλέντουλα
- Χαμομήλι
- Λεβάντα
3.Ηρώ για δερματικά προβλήματα
4.Νεφέλη για λοιμώξεις αναπνευστικού όπως κρυολογήματα,βήχας,γρίπη , ιώσεις, πυρετό
5.Ωρίων για κακώσεις μαλακών μορίων,αρθριτικά
6. Υγεία για αποτοξίνωση
7.Απόλλων για ενεργειακό καθάρισμα αύρας και των 3 σωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου